29.7.06

Fins d'aquí uns dies!



Me'n vaig uns dies de viatge amb la família. Al tornar, fins setembre no crec que reanudi l'activitat escalatoril perquè el 13 de Setembre he d'entregar el Projecte de Fi de Carrera. Tot i així si faig algo, per poc que sigui, us informaré! ;)

Segurament el Mohawk i l'Oriol acabin de re-equipar la Sardineta de Dalt... estigueu atents al seu blog. Bones vacances i fins aviat!

25.7.06

Overbooking a Sadernes

Aquest passat cap de setmana, vaig aconseguir engrescar a uns quants de la colla i ens en vem anar al càmping-masia de Sadernes.



Sadernes és una molt molt molt petita població de l'Alta Garrotxa. És molt coneguda per les diverses activitats de muntanya que s'hi pot practicar: senderisme, descens engorjats, fer el dominguero, banyar-se als gorgs, però sobretot: escalada.

Arribem el divendres nit el Marc, l'Alba i jo. Muntem dues tendes mentre esperem a que arribin els altres i sopem. Acaben arribant a quarts d'una de la matinada. Monten la tenda que falta mentre fumen els seus cigarrets amanits i ens anem passant una bóta de vi.

A l'endemà no matinem gaire i al intentar accedir per la pista cap als parkings que hi ha propers a les zones d'escalada, ens trobem la barrera baixada i el guarda ens diu que hi haurem d'anar a peu. Toca carregar motxilles, cordes, aigua... i cap al sector Iniciació ja que alguns de la colla tot just començaven. Al arribar (després de caminar molt) ens trobem que en el susodicho sector (que compta amb 10 vies del IV al 6c) hi ha més de 50 persones! (curset de la FEEC inclòs). Allà ens trobem amb l'Aniol i son pare (un fill de Solius) que és un dels monitors del curset, parlant amb la gent ens aconsellen que creuem el riu i just davant hi ha un sector anomenat El Celler de les Monges on hi ha dos V per poder fer algo... hi anem.




Arribem tard, els dos V (que comparteixen reunió) estàn ocupats per una familia amb dues nenes. Les altres vies del sector en fan força respecte... 6b, 6b+, 7a, 7c, 6b, 6c, 6b+, 6a+.
Ja cansats de caminar i de la calor, decideixo provar sort amb:

  • Vi Blanc, 6a+. Via una mica desplomada, atlètica, molts moviments dinàmics... arribo fins a 3/4 parts de la via amb els braços com el popeye, baixo i el Roger prova d'acabar-la, es queda a l'ultima xapa i no s'atreveix a anar a la reunió, ho torno a provar i l'acabem tinguent muntada! Llàstima de via i passos de bloc (el del principi era força bèstia pel nostre grau), no hi ha quasi ningú dels 8 que érem que arribi fins a dalt. L'Aniol l'acaba desmontant assegurat pel Marc i un cop tenim les coses endreçades, baixem al gorg de sota on els altres porten ja una estona fent un bany.



Després de dinar i banyar-nos, uns quants tornen al càmping a descansar i el Roger, Isma, Marc i jo tornem al sector Iniciació amb l'Aniol i fem 3 vies:

  • Congruent, IV+. Gens fàcil, té algun passet abans d'arribar a la reunió que fa que m'ho hagi de mirar.
  • La Joiosa Canalla, V. Em penjo a descansar pq no l'entenc gens! Què passa aquí?!
  • Gorromina Power, IV+. Només la fa el Marc i no li acaba de molar.

Les vies no ens han convençut, estan força llepades i no són gaire maques però com a mínim hem pogut escalar alguna cosa.

Ens en tornem al càmping molt assedagats per la calor (i la POCA previsió d'alguns de la colla al no dur aigua, sort de l'Aniol i la gent del curset de la FEEC que ens donen algun trago). Remullada obligada a la piscina mentre veiem passar al Ramonet amb la seva xicota cap a la banda oposada del càmping on som nosaltres. Això ja sembla salsa rosa! Però mira, em va fer ilusió veure'l :P
Ens re-hidratem i preparem el sopar. A l'endemà l'Alba el Marc i jo decidim llevar-nos a les 7.30, agafar entrepans a la Masia per dinar i poder anar amb cotxe fins a les zones d'escalada per aprofitar bé el dia i no trobar-nos tanta massificació. Primer problema, la cuina de la masia no obre fins a les 9 així que despertem al Joan i li encarreguem el dinar. De poc serveix matinar, hem de deixar el cotxe al 1r pàrking ja que tot està plè, quin estrés!
Patejada fins al Sector Iniciació de nou (una mica més curta que dissabte), aquest cop som els primers però no tarda a omplir-se un altre cop per cursetistes de la FEEC i altres escaladors. Escalem:

  • Giva, IV. Una merda de via (amb perdó i respecte a l'equipador), el pas d'abans de xapar la reunió et menja el cap que dona gust, tot llis. A part, la majoria de la via sembla una pista de patinatge i el mosquetó de la reunió està gastat MÉS DE LA MEITAT (des d'aquí faig una crida a la gent que fa top-rope's, que utilitzi els seus mosquetons i que faci servir els dels descuelgues només per desmontar la via i marxar).
  • Obelix, V+. Aquesta la disfruto molt! més llarga, variada i divertida que les altres.



Mentre escalavem, una parella d'escaladors estàn com nosaltres el dia anterior, i escalen les vies que acabem nosaltres molt ràpid per deixar-les pels del curset (era el pacte que haviem fet al principi amb els monitors). Els hi aconsellem, abans de marxar cap al sector Can Pixa, que vagin a provar sort al Celler de les monges amb els dos V que ens havien aconsellat a nosaltres el dia anterior.

Sector Can Pixa, entre el pàrking 4 i 5 cal enfilar-se per una tartera (molt poc visible el camí des de la pista). Sort d'un local que ens acaba indicant per on és. Allà ens trobem amb en Carlos Vega "Karli" de Sant Feliu de Guíxols (surt una foto seva a la nova guia de Sadernes, escalant Desig de Volar, 8a+. Tot un senyor lolo!) que el vem coneixer a Solius el passat hivern. Escalem només una via:

  • Moon light, V. On m'he de penjar en un pas pq no ho veig clar, tot i això l'acabo fins a dalt. Guapíssima però és més de V segur, l'he trobada més difícil que la Obelix i a aquella li dono V+ normal. La via molt guapa i la roca molt adherent. Es nota que s'ha de patejar bastant per arribar-hi ja que no hi ha cap canto llepat :P

Voliem escalar més però al veure l'hora, hem de tornar al gorg on ens haviem banyat dissabte ja que haviem quedat amb els altres. Dinem i a la que acordem pujar fins al Gorg Blau, el cel es tapa de cop i comença a ploure! Recollim els trastos i tenim la sort que els escaladors amb els que haviem coincidit pel matí al sector Iniciació tenen la furgo allà mateix i ens porten a l'Alba i a mi al cotxe. Pujem a buscar els altres. Recollim motxilles i tornem només al Marc i l'Emilio, els altres baixen a peu ja que ja només cauen 4 gotes. Pel camí al càmping recollim a en Lluís i la Lídia que estaven escalant la Memory, 7a al sector L'Aventura. La Fura (la seva gosseta) ens empaita darrera el cotxe fins al càmping.
Recollim les coses amb una mica de pluja, pleguem la tenda com podem, ens dutxem, organitzem cotxes, passem comptes i s'acaba el cap de setmana a Sadernes... :(

Coses a destacar:

  • MASSA gent i poques vies de grau baix. Ideal anar-hi amb un grau a partir del 6c i anar-hi entre-setmana.
  • L'Alba perd la bossa de l'arnés i un vuit a dins, jo perdo la bosseta del magnesi :(
  • La nova guia val molt la pena. Hi surten tots els sectors nous, fotos en color, croquis dibuixats sobre les fotos, bilíngüe... No n'he vist gaires com aquesta!
  • El càmping està molt bé i és força econòmic (en comparació de molts altres...)

Malgrat la calor, la pluja, les caminades, la set i lo poc que hem escalat, ens ho hem passat bé! Més endavant hi tornarem (s'ha d'amortitzar la guia ;P)

Foto 1. Alba i Pere sota Castell s'Espasa.
Foto 2. Aniol, Pere and company sota el 6a+ del Celler de les Monges.
Foto 3. El gorg on ens vem banyar amb vistes a La Cúpula.
Foto 4. Via Obelix.

20.7.06

El petit Frankenjura

Avui amb l'Oriol i el Mohawk, hem re-equipat el Totxo de la Balma al sector de la Sardineta de Dalt, a Sant Llorenç del Munt.





Hem canviat burils i spits per parabolts del 10 amb xapes mimetitzades i hem afegit dues reunions de cadena+mosquetó amb parabolts de doble expansió. Semblava ser que el sector ja havia tingut algun re-equipament i hem deixat la via número 3 (desconeixem els noms d'algunes... de moment) amb els spits que ja tenia.

Han quedat 6 vies de molta qualitat, amb passos força durs:
  • núm 1, Unma Guma, 6a/+
  • núm 2, 6a+
  • núm 3, 6c
  • núm 4, Unicorni, 7a+
  • núm 5, 6c
  • núm 7, Venganza Chunga, 6c+/7a

Cal dir que les vies són curtes i molt a bloc.
La roca? Boníssima!

Encara queda per re-equipar el Totxo del Graffiti amb 3 vies. Us deixo un comentari de l'Oriol al fòrum de Caranorte:

Stik parlant amb en Santi Marzo i m'indica el següent: " vaig equipar i encadenar las vias del totxo del grafiti, amb burils, i començan per l'esquerra (l'aresta) son las seguents:

1ª- MUARAMAÑOC 7c ???? Es una via de bloc i em va costar mes que la de la dreta(moi indique). , el grau ara no se quin seria, potser es podria taconejar l'aresta i ser mes facil, pero jo no vaig fer-ho, perque no s'havia inventat el taconeig.
2ª- MOI INDIQUE 7b
3ª- QUE TE CALLES 7a ???."

El totxo grafitti, crec, és la planxeta desplomada al costat del camí cap a la mola, on hi havia un "visca catalunya", i on apareixia el Santi escalant descalç en l'article "free-go-lindo", de un Extrem de l'any de la pera...(1983 crec)


Finalment queda re-equipar la zona dels Diedres que contaria amb unes 8 vies. D'esquerra a dreta aproximadament:
6c+/7a, 6b+, ? semblava no tenir reunió i no la vem provar, V+/6a, ? MOLT EXPO!, Xapada Contínua 6a+, Yuyu IV+, El gato con gatos IV.

Les 3 últimes estan equipades amb parabolts i spits amb bon estat. Llàstima que hi hagi galifardeus que es dediquen a robar les primeres xapes de les vies... (justament en aquestes 3 últimes vies, falta la 1ra xapa a totes).

Resumint, quedarà un sector força potent amb un total de 17 vies del IV al 7c (segurament una mica menys). Llàstima dels primers 5 metres a les vies dels Diedres, sinó seria una zona de 5 estrelles. La roca a els tots els altres trams és EXCEL·LENT!


Foto 1. Oriol taladrant
Foto 2. Ressenya PROVISIONAL! (No us espanteu :P)
Foto 3. Mohawk al Totxo del Graffiti
Foto 4. Sequència de l'Oriol a Venganza Chunga 6c+/7a acabada de re-equipar

16.7.06

Amb l'Alba a Subirats

L'objectiu del dissabte (el meu, vaja :P) era anar pel matí al Diafragma i al Gruyere de Sant Llorenç a provat uns 6a que tinc en ment, per després anar a veure a la Siberia i la Paret Gran (Font Soleia) a l'Oriol Pascual i la Mar Alvarez que estaven provant La Secta, 8a+.
L'objectiu no es va complir i no vem anar a Sant Llorenç. Així que després de dinar, vem fugir de les nuvolades que amenaçaven tempesta, anant-nos-en a Subirats.

Vem començar al Sector Toro fent dues vies que jo ja havia fet, perquè l'Alba anés provant el tipus de roca (està massa acostumada a Solius):

  • Com tu vulguis, IV. Comença l'Alba i encadena a vista. Jo darrera :P
  • núm 24, V. La torno a encandenar i l'Alba encadena en top-rope.
Entre via i via, em truca l'Oriol i el molt fanàtic diu que se'n va a Solius! Parlem del tema del re-equipament de dimecres i d'una escapada el dijous. També em diu que la Mar ha encadenat La Secta 3 vegades i a ell li ha anat de poc, encara no la té tant provada com la Mar però està al caure!

Els núvols i el vent amenaçaven tempesta però a mi em feia força pal haver fet tants quilòmetres per només dues vies, així que anem cap al Sector Triangle i provo:

  • Partera acelera, 6a. La vaig disfrutar però jo la coto de V+, algun aleje a una rampa d'adherència que meravellosament no em va afectar gens i la vaig fer molt bé. Encadenada a vista. L'Alba se n'ensurt més que bé de 2na i ja marxem cap a casa.
Al arribar a l'autopista comença a ploure. Ho vem clavar! I a sobre ens n'anem amb un bon regust de boca :)

Ara a pencar fort amb el Projecte de Fi de Carrera i dimecres a clavar bolts!

14.7.06

Equipaments i re-equipaments

Dimecres 19 de Juliol, ja hem quedat en Mohawk, l'Oriol Pascual i jo per anar a re-equipar la zona de la Sardineta de Dalt a Sant Llorenç del Munt. Potser no podrem re-equipar-ho tot ja que només tenim 25 parabolts, 17 xapes i 4 descuelgues amb cadena i mosquetó però donarà per poder equipar el totxo desplomat i segurament alguna via del totxo del graffiti.

Tant entusiasmat i encuriosit estic de poder anar a re-equipar aquest sector, que m'he posat a buscar informació per internet i he trobat aquest curiós i interessant video de com equipar vies esportives. Disfruteu-lo!

11.7.06

Cala Montgó

Seguim amb la tònica dels posts d'inspecció de noves zones: fa un temps pels fòrums de la feec, caranorte i madteam, vaig descobrir que hi havia una zona d'escalada a la Cala Montgó, l'Escala.



Dissabte tarda, amb l'Alba i els seus pares ens hi vem acostar. El fet de no haver-me llegit els posts dels fòrums i anar convençut de creure saber on eren les vies, ens va portar al costat equivocat. Vem anar al Sector Antic (a la dreta mirant el mar). Allà, després de caminar pel camí de ronda entre els pins i ben a la vora del penyasegat, vem anar veient alguna reunió amb les xapes oxidadíssimes des d'on es devia rappelar. Fixan-t'hi bé veies les vies equipades amb burils, spits, pitons, i altres relíquies. Segur que només bufant, les xapes desapareixien de tant oxidades que estaven. En alguns anclatges no hi havia xapa, el que hi havia eren dos eslabons de cadena, un a presió amb els spits o burils i l'altre lliure per xapar-lo. Esfereïdor!
Pel que fa a la roca es veia molt trencada i xunga. Se't passaven les ganes d'enfilar-te per allà pensant en que set podien quedar les preses a les mans.


Quina pèrdua de temps, al arribar a casa seva i consultar als fòrums anteriorment esmentats que les vies re-equipades es trobaven a l'ESQUERRA de la cala mirant al mar!

SANT TORNEM-HI
Dilluns, havent dinat i sabent ja la ubicació de la zona, ens vem decidir per tornar-hi. I efectivament, vem trobar el lloc, vem comprovar que hi ha unes 10 vies re-equipades amb químics, que quasi totes les vies es poden muntar des de dalt, que les vies no arriben als 15m que es pot baixar rapelant o desgrimpant una rampa de II+, que pels voltants es pot arribar a fer psicobloc, etc...


Com arribar-hi:
Des de la platja de Cala Montgó seguim el camí de ronda fins a Riells. Un cop hàgim arribat al penyasegat fem una grimpada i seguim per dalt fins arribar a l'alçada d'una mena de torre medieval. Les vies ens quedaran just a sota, a sobre d'una àmplia repisa de roca sobre el mar.
Per accedir-hi caldrà rappelar d'alguna de les reunions (la majoria d'elles són accessibles des de dalt) o per una rampa de II+ amb dos químics per rappelar a dalt. Per marxar treparem de nou la rampa.


Les vies:
He fet una petita ressenya de la zona, les vies de la dreta si que estàn al seu lloc, les de l'esquerra me inventat una mica el recorregut, però mes o menys estan per allà. Pel que fà als graus, he fet servir els que va comentar l'usuari Xank al fòrum de madteam i suposo que els he col·locat bé. Els 3 punts marcats amb descuelque, són els més fàcils d'arribar des de dalt i no queden gaire exposats. A la dreta hi ha marcada la rampa per poder marxar del lloc sense haver de nedar :P


l'Alba en un 6a+

Psicobloc?
A la dreta de la rampa per on es baixa/puja, hi ha una mena de caleta amb les parets desplomades. La fundària és l'únic que em preocupa perquè no crec que faci més de 3m i enfilar-se molt amunt podria ser perillós. El que si que sembla factible és fer travessies laterals per la zona. Potser més enllà hi ha més cosa però aquest lloc semblava el ideal, investigueu més si us interessa :) Si us feu mal jo declino tota responsabilitat, només dono idees ;P


6.7.06

Descobrint la Sardineta de Dalt

Carai aquests dies... de passar d'estar que m'enfilava per les parets, a enfilar'm-hi!
Aquest dijous, amb el Mohawk, hem estat a Sant Llorenç del Munt descobrint i provant les vies de la Sardineta de Dalt.


Primer de tot comentar que hem estat escalant a l'ombra quasi tot el dia i quan ha tocat el sol, quasi que ho hem agraït i tot, ja que s'ha ennuvolat i fins hi tot ha tronat. Per sort, només ha estat un petit ensurt i ha seguit amb el bon dia, i nosaltres a l'ombreta :)

Hem començat a la zona de la dreta, són petits esperons que van fent diedres (amb forma de "V" seguides), les vies van dels 10 a 15m, hem provat:

  • Xapada contínua, 6a+. Mohawk encadena a vista i jo amb les cintes posades i les dues primeres xapades m'he animat a provar-la de primer. No he encadenat... falta pila! Però això de tenir les cintes posades és un luxe! :P És la via més nova de la zona, tota amb parabolts però han robat la xapa del primer seguro i això converteix en expo xapar l'actual primer bolt. 3m de roca dolenta i la resta impresionant, fisura i diedre molt macos!
  • ?, V+. Equipament força vell, plaquera de mirar-se-la bé. Just a la dreta hi ha una fisura que es pot protegir bé amb friends o tascons, s'hauria de mirar. Jo en top-rope.
  • ?, 6b+. Mohawk encadena a vista, protegint amb un excèntric el mega aleje de la primera xapa (hi ha una baga blanca en un pont de roca). Plaquera i vertical. Canviem la baga ancestral de la R (2 burils i un spit) i hi deixem un maillon. Aconsellable baixar rappelant.
  • ?, 7a. A l'altre banda de l'esperò de l'anterior 6b/+ i compartint reunió. En Mohawk li fot en top-rope, jo m'ho miro. 3 burils i un pitó.

Un cop acabades hem passat a la placa desplomada de l'esquerra del sector, just abans del totxo del graffiti. Allà hi ha les 6 vies clàssiques de la zona: Umma Gumma, Quo Vadis, Muaramañoc, Venganza Chunga... Les vies estan al voltant dels 10m. Provem:

  • Umma Gumma, 6b+. Desplomada, foradets i bavaresa brutal, no té R. Ens despenjem d'un sol spit amb maillon. L'he trobada més fàcil que l'anterior 6b+, deu ser que se'm dona millor el desplom amb canto que les plaques verticals amb mini preses.
  • ?, 7b?. Mohawk la intenta en top-rope. Inici mega burro i a l'inici ens quedem, jo a penes aconsegueixo aixecar-me 3 pams!
  • ?, 7a?. Mohawk li fot en top-rope. Jo ho intento però entre la gaudida d'ahir, i la canya que m'ha fotut el Josep avui... poca cosa he fet, jejeje. Me n'oblido i anem a dinar.

Dinem just a sobre del totxo de la Sardineta de Baix amb vistes a la Sardineta de Dalt, Cavall Bernat, el Vallès... i ens decidim per re-equipar la zona ja que s'ho ben mereix, abans però contactarem amb l'aperturista.
Abans d'anar a provar l'última via, passat el petit bloc amb un IV i un IV+, ens mirem el Totxo del Graffiti i hi veiem 4 vies que fan una pinta bastant burra! Afegides al re-equipament!


Finalment, el Mohawk acaba provant a una via que ronda el 6b/+ amb 1 buril, 2 spits i reunió d'spits amb cadena i anella.

Durant tot el dia, hem anat fent fotos a tot arreu però hi ha tants arbres que costarà ressenyar-ho tot a base de fotos i és per això que m'he endut un boli i fulls i he fet un minicroquis de les vies. Quan estigui enllestit i maco (i amb les vies re-equipades) ja el penjaré al recull de ressenyes de Sant Llorenç.

Si voleu info del lloc no dubteu en preguntar-nos-la i us explicarem el poc que sabem i el què hem anat descobrint :)

Foto 1: vista de la sardineta de Dalt, la placa desplomada queda tapada pels arbres i no es veuen moltes cares dels diedres.
Foto 2: Mohawk al pas burro del 7a+ de la zona dreta.
Foto 3: Seqüència a la Umma Gumma, 6b+.
Foto 4: Mohawk deleitant-se amb el Totxo del graffiti.

Fi d'examens!

Després d'estar des del 17 de Juny (24h d'Escalada a Solius) sense escalar, ni boulder, ni rocòdrom, ni res; de revetlla de Sant Joan amb els amics i passant el cap de setmana a la platja fa dues setmanes, de festa major de Terrassa el passat cap de setmana; reclòs a casa, a les biblioteques, a les sales d'estudi, a la universitat... FINALMENT he acabat els exàmens!

I quina millor manera de celebrar-ho que anar a escalar, i conèixer, a Subirats amb el Marc!?

Així ha estat: matí de dimecres de 9:00h a 13:00h fent l'exàmen de Xarxes (havent dormit 3 hores i escaig), arribar a casa, dinar, posar-me a dormir fins que a quarts de cinc (o por ahi) he recollit al Marc i cap al Penedès!

Cal dir que tot i ser dimecres, hi havia uns 7 cotxes i el Sector Triangle estava poblat. Així que hem passat la tarda, fins que s'ha fet fosc, al Sector Toro.


Seguint la guia de Barcelona y Alrededores hem provat les vies següents:

  • Núm 13, III. No cal ni posar-se els gats, hiper-curta però ha anat bé per escalfar.
  • Núm 14, III. Ja que hi erem...
  • Núm 24, IV+/V. A la guia surt com a "projecte". Inici atlètic i amb peus relliscosos, la resta es fa molt bé. Llàstima que al tram final hi ha molta sorra però és una bona via.
  • Núm 23, Com tu vulguis, V. Personalment l'he trobada de IV+. Molt disfrutona. El Marc també l'encadena de primer.
  • Núm 22, Full overture, IV. L'he trobada un pèl més difícil que l'anterior però tampoc tant més... V-?
  • Núm 21, Un encuentro, V. Molt xula, amb les dificultats just passat un petit sortint. Quan ja era a la R, un local que estava escalant la El canto de la chicharra o la Pili m'ha dit que la R autèntica d'aquella via no era aquella, que era la de més a l'esquerra (una R molt més vella, que queda al mig de la via Papa vull ser torero)... no m'ho he cregut massa però perquè no fos dit, he acabat a la R que esmentava fent algun passet complicat entre reunions. Diria que m'han timat jeje :P
  • Núm 20, Papa vui ser torero, V+. Una palla de via! En serio, m'ha encantat! Comença amb una mica de diedre i fisura, llavors passa a placa quasi vertical on m'ho he hagut de mirar bé. He posat una cinta llarga a la R intermitja just abans de passar a la paret esquerra que és molt vertical, fins hi tot un xic desplomada, amb bons cantos però molt atlètica. Allà he trobat un bon repòs, al que he acudit un parell o tres vegades, per finalment veure el pas per sortir d'allà cap a la ultima xapa i reunió. Ha estat la via del dia però l'he trobat bastant dura, 6a potser? O és que aquestes 3 setmanes es noten? :)
Només dir que Subirats genial: bona roca, bon equipament i bones vies. Hi tornarem!
També dir que totes les vies les he encadenat a vista excepte els dos III del principi que han estat al flash, li ha tocat al Marc estrenar les vies de Subirats, jejeje :P

Realment ha estat un dia d'eufòria total: examens + escalada després de quasi 3 setmanes :) I demà si el temps acompanya... Sardineta de Dalt a Sant Llorenç amb en Mohawk!

Foto 1: El castell de Subirats al capvespre.
Foto 2: El Marc després d'encadenar Com tu vulguis al flash amb la vista general de la banda dreta del Sector Toro.
Foto 3: PGB després de patir i lluitar per encadenar a vista la Papa vui ser torero.