6.11.06

Pedraforca free!

Aquest cap de setmana he fet la meva primera visita al Pedraforca (no tinc perdó de Déu, ho sé).

Tot va començar el dissabte on finalment ens vem animar amb l'Alba a anar cap al Berguedà. Vem passar la nit a casa d'uns molt hospitalaris berguedans-de-caps-de-setmana: la Marta i l'Oskar. Moltes gracies de nou per tot!

Diumenge al mati ens vem trobar a les 9 a la beniznera BP de Berga amb en Mohawk i en Gatsaule. Rapidament ens en vem anar cap a la cara sud del Pedraforca on vem deixar el meu cotxe a peu de pista, i en Mohawk ens va deleitar amb les seves habilitats de pilot de rallies per la "pista" (digali també "camp de batalla"). Aquí es va veure ben clar l'avantatge d'anar amb 4x4 :P

Un cop arribats al nostre destí, va començar l'excursio fins a peu de la primera "via" del dia: Les coves dels Talibans.



Ens hauriem d'haver encordat per anar més tranquils, però vem anar progressant solament amb l'ajuda de les cordes fixes que hi ha (hi ha spits per anclar les cordes fixes, tens cop a opció assegurar-t'hi).
Finalment vem sortir per l'escape i ens vem saltar el pas de V+ (Joan me'n se d'una que ja et té mania hehe). Val a dir que si vas concenciat del que hi ha, l'accés per les coves es molt guapo i aventurer. A destacar el tram de IV de la primera cova (expo, millor no relliscar) i la segona cova (llarguíssima amb algun passet fàcil i esporàdic).

Un cop a dalt de les coves, vem seguir fins al peu de les vies Camí del Tro i Llamp del Tro.
En Gatsaule va enganyar al Mohawk per fer els 3 primers llargs (6b+, 7a, 6a+) de la Llamp del Tro i així poder-se-la apuntar com a via feta... molt hàbil ell! hehehe.


Mentrestant, l'Òskar, la Marta, l'Alba i jo ens vem posar amb el 1r llarg del Camí del Tro (35m, V+) amb una corda de 70 per fer-la com si d'una via esportiva es tractés.
M'hi poso de primer i l'encadeno després de que l'Òskar se la tragués a vista. Em dona moral després del fiasco a Montserrat de l'altre dia.


Mentre feiem l'ultima pujada a la via, un roc del tamany d'un casc, cau des de dalt. Sort que l'Òskar ens avisa i ens posem a cobert. La roca peta a 2m de nosaltres... quin mal rotllo!


Mentre en Gatsaule i en Mohawk acaben el tercer i ultim llarg per ells de la Llamp del Tro, l'Òskar prova el primer llarg, una placa llisa d'adherencia de 6b+. Es queda on s'acaben les dificultats de 6a+ i venen els passos de 6b+. Posa un mosquetó de rosca i es baixa, jo tambe la provo en top-rope i em quedo una mica més avall d'on ha arribat ell.
Els llamps de trons (Mohawk i Gatsaule) ens recuperen els mosquetons quan baixen rapelant i donem la jornada per finalitzada sobre les 4 i poc de la tarda havent gaudit d'un gran dia amb molt bon temps.


Nota mental: Portar menjar i aigua el proper cop
Nota 2: Tenim la Camí del Tro pendent, es veia una via molt guapa, sostinguda i ben equipada: spits amb algun pitó (jo vaig posar un tasconet també hehe) i reunions rappelables.

Foto 1: Ressenya de Les Coves dels Talibans (by Gatsaule).
Foto 2: Alba a punt de començar el pas expo de la primera cova.
Foto 3: Ressenya del Camí del Tro (by Gatsaule).
Foto 4: Començant el 1r llarg del Camí del Tro.
Foto 5: A punt d'arribar a la R1 del Camí del Tro.
Foto 6: Provant un tros del 1r llarg de la Llamp del Tro.

12 comentaris:

Piter ha dit...

Bones..

molt guapa la zona.. jo soc dels que no tenen perdo de deu, un munt de cops pel pedra, pero mai amb cordes, gats i altres estris..

Aquest tipus d'aproximació en plan excursió independent amb curiositats afegides esta ben aconseguit.. me l'apunto al igual que la via per quan torni a passar per la zona, que m'han fet gracia.

Salut !!

Gatsaule ha dit...

Home, encara que sigui de segon i passant el 7a fent trampes, n'estic bastant content, ja vas veure la finura de la via, no?

Xavi ha dit...

Moltes felicitats per la gesta. El Pedraforca és sense dubte una de les muntanyes més especials. La seva proximitat, el ventall d'activitats diferents que ofereix i la seva bellesa la fan diferent, m'atreviría a dir que és Màgica (m'estic posant romàntic).
De fet, una gran muntanya no és tal per la seva alçada sinó per la seva bellesa.
Us recomanaría fer a l'hivern, a més del glaç, el Pollegor Superior pel Verdet, així com ja amb la calor, una via a la cara nord (Homedes, Anglada-Guillamon..). Fins aviat!!

Mohawk ha dit...

Home! jo el vaig veure força posat a en Gatsaule, i el primer i tercer llarg els va treure en lliure!

Llamp de Tro: Via maca, amb passos obligats però amb assegurances a prova de bombes. Pressa de contacte abans de la Choras Piengue o similars...

;)

jclaramunt ha dit...

Moltes felicitats per la sortida!
L'aproximació ja val la pena, no? Tot una aventura...
Camí del Tró la veu pujar tota al final, o només veu fer algun llarg?
Salut.

PGB ha dit...

Exacte, nomes per fer les coves dels talibans i arribar al peu de via ja val la pena. Del cami del tro nomes vem fer el 1r llarg, com si fos una via d'esportiva :P

jclaramunt ha dit...

Quanta estona vàreu trigar en l'aproximació? Vaig recopilant cosetes per fer al Berguedà.
Si el temps ho pemet demà vaig als Gorros a fer la Magdalena inferior, encara no se quina via...Algú de vosaltres l'ha pujat?

PGB ha dit...

Buff... ni idea del que vem tardar :S aixo el Gatsaule ho te mes controlat ;)

Sobre Gorros poc et puc ajudar, no he fet res alla :( Montserrat per mi encara es una gran desconeguda!

Xavi ha dit...

L'aproximació a la cara sud per la pista de les mines (recomenable 4x4) i pel caminet de prat de Reo que surt al final, pots estar uns 50 minuts. Per mi és molt més còmode que pel refugi, el camí és molt bonic i més agradable. Jo també recomanaria les clàssiques via de Tots, la Pany, l'Estimball o la Choras totes molt guapes i obertes amb un estil impecable.

ivanG ha dit...

Hola Pere!!
Molt bé per la jornada, me l'apunto per quan torni a la Gran Diagonal i fer una línia més mantinguda i guapa.
A continuar tibant-li i per la propera intentaré no perdreme-la.
Salutacions!!

JClaramunt a la Magd. Inferior et puc recomanar la vía Àpia, la Kontuz Mesdez!!, la Epitafio i alguna més pero com que segur que quan llegeixis aixó ja estarás de tornada doncs res..... a seguir tibant!!!

K. ha dit...

PGB, que hi ha de la trobada a Solius? es confirma o es retrasa?

Per cert crec que he perdut el teu e-mail a veure si me'l pots enviar

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Pere, gràcies per l'excel.lent treball sobre les panoràmiques, he anat força al pedra però sempre al Pollegó superior i cara nord, però per amí el pollegó inferior és un gran desconegut, aquestes ressenyes m'estan animant a visitar-lo, l'itinerari de la cova dels Talibans el trobo engrescador i s'haurà de buscar un dia per anar-hi.