20.7.06

El petit Frankenjura

Avui amb l'Oriol i el Mohawk, hem re-equipat el Totxo de la Balma al sector de la Sardineta de Dalt, a Sant Llorenç del Munt.





Hem canviat burils i spits per parabolts del 10 amb xapes mimetitzades i hem afegit dues reunions de cadena+mosquetó amb parabolts de doble expansió. Semblava ser que el sector ja havia tingut algun re-equipament i hem deixat la via número 3 (desconeixem els noms d'algunes... de moment) amb els spits que ja tenia.

Han quedat 6 vies de molta qualitat, amb passos força durs:
  • núm 1, Unma Guma, 6a/+
  • núm 2, 6a+
  • núm 3, 6c
  • núm 4, Unicorni, 7a+
  • núm 5, 6c
  • núm 7, Venganza Chunga, 6c+/7a

Cal dir que les vies són curtes i molt a bloc.
La roca? Boníssima!

Encara queda per re-equipar el Totxo del Graffiti amb 3 vies. Us deixo un comentari de l'Oriol al fòrum de Caranorte:

Stik parlant amb en Santi Marzo i m'indica el següent: " vaig equipar i encadenar las vias del totxo del grafiti, amb burils, i començan per l'esquerra (l'aresta) son las seguents:

1ª- MUARAMAÑOC 7c ???? Es una via de bloc i em va costar mes que la de la dreta(moi indique). , el grau ara no se quin seria, potser es podria taconejar l'aresta i ser mes facil, pero jo no vaig fer-ho, perque no s'havia inventat el taconeig.
2ª- MOI INDIQUE 7b
3ª- QUE TE CALLES 7a ???."

El totxo grafitti, crec, és la planxeta desplomada al costat del camí cap a la mola, on hi havia un "visca catalunya", i on apareixia el Santi escalant descalç en l'article "free-go-lindo", de un Extrem de l'any de la pera...(1983 crec)


Finalment queda re-equipar la zona dels Diedres que contaria amb unes 8 vies. D'esquerra a dreta aproximadament:
6c+/7a, 6b+, ? semblava no tenir reunió i no la vem provar, V+/6a, ? MOLT EXPO!, Xapada Contínua 6a+, Yuyu IV+, El gato con gatos IV.

Les 3 últimes estan equipades amb parabolts i spits amb bon estat. Llàstima que hi hagi galifardeus que es dediquen a robar les primeres xapes de les vies... (justament en aquestes 3 últimes vies, falta la 1ra xapa a totes).

Resumint, quedarà un sector força potent amb un total de 17 vies del IV al 7c (segurament una mica menys). Llàstima dels primers 5 metres a les vies dels Diedres, sinó seria una zona de 5 estrelles. La roca a els tots els altres trams és EXCEL·LENT!


Foto 1. Oriol taladrant
Foto 2. Ressenya PROVISIONAL! (No us espanteu :P)
Foto 3. Mohawk al Totxo del Graffiti
Foto 4. Sequència de l'Oriol a Venganza Chunga 6c+/7a acabada de re-equipar

22 comentaris:

K. ha dit...

Gracies pel reequipament. A veure si finalment vaig algún dia allà.

Es pot escalar ara? Amb aquesta calor...

Aquesta tarda si tot va bé seguramente anirem al Gerro en Montserrat.

Fins ara

Anònim ha dit...

Bona feina!
I per cert, amb quin taladro vau treballar?

Mohawk ha dit...

O sigui que us va donar temps de provar-les totes?, sou uns cracks :P

El diumenge trauré els últims burils i taparé els forats....

Vam treballar amb un Bosch, però no et sabria dir el model, és del Tranki, si es passa per aquí ja t'ho especificarà...

Si voleu provar el sectoret, unes recomanacions:

1) Diumenge ues estaré tocant els nassos penjat per allí, però no problem, que tots hi cabem...

2) Si proveu els diedres al lloro amb les entrades, piques terra actualment.

3) Cinta ben llarga per estirar la reunió a les vies dels diedres.

A tibar-li forts!!

PGB ha dit...

Oskar, es pot escalar bastant bé allà! Tens ombra a peu de via i en algunes vies sol o ombra, depèn la que facis :)
Tot i que al estar rodejat de vegetació (per això no he pogut fer foto i croquis a sobre), hi ha un micro-clima fresquet :) És ideal pel matí (molt fresc), i per la tarda no s'hi està malament.

Viking! Estàs tardant a provarles! :)

Anònim ha dit...

Hola,
sóc de SBD i fa uns quants anys que escalo per St. Llorenç però mai no he sabut trobar els quarts de la Sardineta de Dalt que dieu que estan equipats... Estan cap al trencall de la Soleia/Can Pobla/La Mola o molt més a l'esquerra?

És un plaer saber que hi ha gent que dedica el seu temps i peles en recuperar aquests sectors. Gràcies!

Salut!

Anònim ha dit...

per cert...
com que veig que sabeu del tema... Algú té ressenyes de les vies de l'esquerra del Cap de Mort? Jo he fet la del Monitor i la Camel, però sé que n'hi ha bastantes més...

Si en teniu deixeu un comentari i ja contactaré al vostre correu, gràcies!

Salut!

PGB ha dit...

A veure si em sé explicar...

Arribes a Can Pobla i vas fent el camí normal per pujar a la Mola.

Primer veuràs el Diafragma i tombaràs a mà dreta, seguiras recte i a mà esquerra et quedarà la Sardineta de Baix, i ja quan arribes al CAMÍ EMPEDRAT on gires a mà esquerra per seguir fins a dalt de la Mola, tires a mà dreta com si anéssis cap a la Font Soleia.

T'aconsello anar per el peu de paret i aniras veient vies ronyoses que hem d'anar a re-equipar. Fins que et trobaràs amb una que ja té parabolts (i li han robat la 1ra xapa). Aquesta és la Xapada contínua (6a+). Just després d'aquesta, tombes a mà esquerra i et quedarà un petit totxo que no arriba als 8m. I allà tindràs la Yuyu i la El Gato con gatos (a ambdues els hi falta la primera xapa i crec recordar que estàn amb spits. Comparteixen reunió de cadena+anella.

Sobre les del Cap de Mort, també vull re-ressenyar-ho i molta info no tinc :P Ni idea de la Monitor ni la Carmel. Només tinc info de les dels químics cap a la dreta. Tota informació és benvinguda eh? ;)

Anònim ha dit...

Doncs la del Monitor és una via que hi ha a l'esquerra de les curtes d'esportiva ab químics...

Mirant a la paret, hi ha com dos canals... per la primera canal de l'esquerra dels sisens amb químics hi va la Camel que és un V+ de dos llargs semi-equipat amb burilillos i s'ha de posar alguna cosa (tascons i algun friend)... Fa molts anys que la vaig fer i no recordo gaire més...

Per la paret just a l'esquerra de la segona canal, va la Via del Monitor que deu ser un 6a, més o menys, tot equipat bastant decentment. Són dos llargs molt diferents. El primer és rollo adherència i el segon és tipus sardineta de baix amb forats i tal. Via molt disfrutona i recomanable!

Espero q us serveixi la info. Potser contacto amb vosaltres per donar-vos un cop de mà amb els reequipaments, què us semblaria? El meu nivell ara és baix (quintillo) ja q feia uns tres anys que no feia res, però ara m'he reenganxat.

Salut!

PGB ha dit...

Tota ajuda és benvinguda :)

La Monitor és una via que està equipada amb spits amb xapa daurada i força aprop? Osti doncs... les aniré a provar quan pugui! :) Merci per la Info!

Anònim ha dit...

No si no l'han reequipat... Em sembla que eren espits amb xapa rara tipus buril o burils bons.

Jo el dissabte a la tarda (de 5 a 7 o algo així) segurament aniré a Cavall Bernat i alrededores amb una amiga que s'inicia. Si estàs per allà o vols passar t'ensenyo on està exactament la del Monitor...

Salut!

PGB ha dit...

Llàstima, estaré per Sadernes tot el cap de setmana :) Gràcies igualment.

Si feu el cavall bernat, des de dalt es pot fer una bona foto de la paret esquerra del cap de mort (per ressenyar-ho sobre la foto). Tenia intenció de fer-ho però encara he de veure exactament per on van les vies, quines vies hi ha, com es diuen i el grau :)

Mohawk ha dit...

Ey Enric!!

Jo em sembla que he fet totes les que dius...La Monitor està a l'esquerra d'una canal i d'un esperó molt vertical amb algun burilillo. A l'esquerra hi han com a mínim tres vies més (una meva per cert ;) ), em sona molt lo de l'adherència al primer llarg...

PGB passa-li si pots la meva cutre ressenya de les Gaites Nord (és que jo vaig anomenar així la paret :P ), que ara al no tenir ADSL no tinc web...

Això si, a part de la Monitor i una que té a l'esquerra, les assegurances de les altres es cauen a trossos. La que vaig obrir jo està oberta des d'abaix i és força expo, tot i tenir algun pas maco...

Part superior de roca excel·lent!

Sort i a tibar-li!

Mohawk ha dit...

PGB ara que m'hi fixo, amb l'equipament anterior la 5 s'unia cap a la 7, i la 7 sols tenia els burils a sobre el pont de roca...

Així no seria que la 7 (suposadament Venganza Chunga) fos una variant d'entrada de la 5?

PGB ha dit...

Jo ho suposava així, però l'Oriol va veure més llògic que la 5 s'unís a Unicorn... tot i que tens raó, al principi els spits feien de la 5 amunt i la 6 s'hi unia pels 2 burils...

Haurem d'investigar! :P

Ah, no tinc guardades les ressenyes del cap de mort! ho consultava sempre de la teva web :P

Anònim ha dit...

JOer..no sé com entrar un comentari!

Les vies MOLT XULES, estil St Benet ( 2 xapes a mort i placa de anar fent amb sortida a cim...).

HI HA OMBRA ( jo sóc bastant pingüi i en canvi s'aguantava bé a la tarda!

El grau tot i ser durillo, és el de menys, donatq ue els bloqueigs són francs, i de cantos fiables. Excepte la UNICORNI, la resta es deixen fer i al poder-se muntar per dalt és ideal per animar-se a provar DIFICULTAT pura...penseu que les vies txungues és EL MATEIX però durant molts metres...

La veritat es que em vaig quedar amb un bon regust de dits...

Saluuuut!

Pd Mohawk, em vaig quedar amb la ferralla, si necessites res fes-me un mail!

Oriol

Mohawk ha dit...

Oriol!

Si no és amb el teu taladro no la necessito la ferralla, ja,ja,ja... Gràcies de nou per la col·laboració...i quan et vagi bé, qualsevol tarda d'agost reequipem el grafitti!!

A tibar-li fort!!

Anònim ha dit...

OK MOhawk.

Jo dissabte al matí vaig a la SIBERIA, si tens humor de quedar a CAn Robert a les 09:00, et passo la talaka ( ojo que el diumenge la necessito). SI t'esperes a la tarda t'ajudo amb el grafitti ( a la SIber, a les 14:00 ja li dóna el sol i fuguem...).

No sé..i si no la setmana vinent! jA tinc ganes de donar-li a la Muaramañok..a veure que és aixó del taloneu...


Ja diras tio, et passo el mòbil pèr mail!

Oriol

Anònim ha dit...

Ei!

Al final no vaig poder fer la foto per les ressenyes de Cap de Mort pq feia una calor horrible a la cara de la Normal del Cavall i ens vem ficar a fer l'Arrossaires de la cara nord...

Vaig trobar un buril i un espit dubtosos i vull anar a canviar-los per parabolts... Una pregunta: com es treu un buril?? (De parabolts ja n'he ficat...)

Gràcies i salut!

PD: He vist les vies de la Sardineta reequipades... Bona feina!

PGB ha dit...

Nosaltres vem re-equipar vies d'ESPORTIVA que fa 20 anys que no les escalava ningú. Vem poder contactar amb l'equipador de la zona i li va semblar perfecte el que haviem fet.

Canviar anclatges a vies CLÀSSIQUES ja és una altra cosa, no t'ho recomano ja que en pots sortir escaldat ;) (crítiques, insults, etc..)

Els burils els vem treure fent palanca i picant amb el martell, alguns els hi vem tallar el cap ja que no sortien i vem tapar el forat amb sika (weno, això la familia Mohawk :P)
Ara és una bona època per escalar a les Gaites per la tarda, no?

Percert, deixa'm el teu mail i ens posem en contacte!

Anònim ha dit...

si, estic d'acord amb lo de les clàssiques... però bé, és el debat de sempre: deixar la obra com està o que algú tingui un susto petant un buril de fa 20 anys o es mati arrencant una reunió amb espits que ballen... Jo sóc de l'opinió que mentres no s'afegeixin seguros ni es canviin els emplaçaments endavant...

De totes maneres ja no estava gaire segur de fer-ho jeje...

el meu correu és valenzia(aroba)gaztesarea.net

Anònim ha dit...

epa!

VAig fer aquesta via fa uns 7 anys i hi havia dues coses:

El primer llarg "una mica expo" i de roca Stllorentina...però l'equipament era passable..

El segon llarg era un Ae estrany, hi falktava un clau però estiran-te sorties en lliure i el tram "expo" cap al darrer seguro i cim. No recordo cap buril però no m'e'n facis cas....

La via és prou "moderna" com per poer contactar amb el J.Armengol de cara a comentar-li que en pensa.

Si realment els spìts queden malament...¿perquè no els substitueixes per spits? de fet seria deixar bé la via, com nova, i les sensacions en escalar-la serien iguals que les que vaig tenir jo o qualsevol repetidor aleshores. Crce que posar assgurances diferents de les originals ( en clàssica evidentment) és "tunejar" la via i "actualitzar" la exposició o compromís, rebaixant-la.

Igualment oi"com a consell" et diria que si l'has feta, deixa que la resta la pugui fer com tu, i com la va obrir el primer aperturista.

Que cosntiq ue tot plegat són opinions, jo en parlaria amb l'Armengoil...sempre és el més aconsellable. Segur que en fòrums elpodràs localitzar.

Saluuuuut!

Anònim ha dit...

Només un parell de comentaris:

Gràcies per la feina que esteu fent a la Sardineta de dalt. Moltes vegades me les havia mirat un dia d'aquests tocarà probarles.

La via a la que us referiu a l'esquerra del cap de mort es diu: segona sense monitor, una gran clàssica de la meva joventut, ja ni la recordava ...

El Joan Armengol (alies Gaitero o Baró) va morir fa un parell d'anys en un accident d'escalada a la Restanca.

bé de fet són tres comentaris
fins aviat,
m