17.7.08

regulacions?¿! a l'Alta Garrotxa

WTF?! (What the fuck?! - Però, què collons?!)

En Piju ja va comentar-ho però m'agradaria seguir-ne parlant i generar una mica de debat.

Ja és per tots, o quasi tots, sabut que s'ha restringit regulat l'escalada a la comarca de la Garrotxa.

Vàries webs s'han fet ressó de la notícia:


En aquesta última podrem veure que s'ha restringit regulat també el descens de barrancs. Jo no he fet mai descens de barrancs però les trobo una mica heavy aquestes "regulacions". Bé, parlant sempre des de la desconeixença.

Tornant al tema de l'escalada. S'ha restringit del 14 de Gener al 16 d'Agost l'escalada als següents sectors:

El Diable, el Galliner i Atlantis. Sectors propers a Castell S'Espasa, a Sadernes.
Bellavista. Imagino que els dos sectors, el de la cova inclòs.


S'ha PROHIBIT l'escalada als següents sectors:

Sadernes, Intramón.
Només un 6b+ i llavors de 6c+ en amunt. Sector no gaire freqüentat (en comparació amb les massificacions dels demés) degut a que està lluny (a 20 minuts de l'últim parking) i les vies són dures. Ja hi havia restriccions per nidificacions.

Intramón.

Sadernes, les Marrades.
No hi he estat mai, és un sector amb una vintena de vies de 6è a 8è grau.

Piada dels "Secció Vertical"

Pais de les arrels, 6c+
manllevada sense permís dels Secció Vertical (sorry!)


Sadernes, Cingles de Guitarriu.
Via llarga. Ja estava regulada l'escalada de Gener a Juliol per nidificació.


Beuda, El Castellot.
10 subsectors prohibits. És a dir, tot Beuda!!!! D'escàndol!

Muntanya del Mont, Rocapastora.
Tenia entès que ja estava prohibit.


Muntanya del Mont, Cingle Petit.
No en tinc dades.

Muntanya del Mont (N) - Cabanelles, Maniscle.
No en tinc dades.



Jo personalment ho veig excessiu. Molt excessiu!!
Segons Vilaweb, la raó principal és protegir els nius de rapinyaires. Això em sembla perfecte, però trobo abusiu prohibir l'escalada tot l'any a aquests sectors on els rapinyaires, segurament, només hi fan niu uns mesos determinats. Segur que amb restriccions temporals n'hi ha prou i de sobres.

Sense anar més lluny, recordo els cartells que es van instal·lar fa poc a la sud de Montserrat, on per protegir la nidificació d'aus, es va restringir l'escalada fins a una data concreta. Abans d'arribar a aquesta data, com que les aus ja no utilitzaven els nius la prohibició es va aixecar i nous cartells instal·lats n'informaven.

Suposo que a part de protegir aus, hi ha terrenys privats i és aquí on hi ha el problema.

Així doncs, atenció! Ja que si ens saltem aquestes restriccions, segons Vilaweb, ens poden caure multes a partir de 100 euros i confiscacions de material!

A les barricades!

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Molts d'aquests sectors no els haurien de xapar i si fer-ho en canvi al sector iniciació ja que es troba en un estat precari i es freqüent la pluja de rocs...

Algun dia hi haurà algun ferit, ja que molta gent hi puja amb nens molt petits i a dalt de la paret hi ha una petita tartera que es va desplaçant cap endavant.

A més hi passen les cabres i fa que els rocs es moguin i caiguin cap abaix. A part, l'equipament està fet pols, però ningú s'atraveix a xapar un sector de poc grau... i menys a sadernes...

Fernando ha dit...

NO entraré en detalles ahora, pues creo que ya he comentado algo en blog de "Birdio" con motivo de lo de Pratdip.
Lo de los Barrancos tengo entendido que es porque estaban hasta ese sitio de tener que ir a rescatar gente; y el rescate cuesta pasta. Creo que hay que pedir permiso para "barranquear" y así esta todo más controlado.

Lo del Intramón me sabe mal pues tenía hay unas cuantas pendientes.

Salu2

Txomo ha dit...

Els escaladors fem molt de mal a l'ecosistema, però els caçadors no... Per això a nosaltres ens prohibeixen i a ells tan sols els "regulen".

Per a la penya que gestiona els recursos, nosaltres som 4 piojosos... i diuen: "amb la de parets que hi ha, els prohibim accedir a tals sectors i encara podran escalar tots al castell s'espassa, es un tracte just"

Es com quan els meus pares em diuen "per què marxes a lleida/tarragona/ripoll a escalar el finde si pots escalar al costat de casa". Simplemente es que no ho entenen.

Anònim ha dit...

Ultimament s'en/en parla/o d'aquest tema.

Per una part hi han poders "poderosos" que tenen poca resistència doncs "ens representa" una FEEC "burocratitzada" i que no se fins a quin punt ens arriba a representar.

Per altra, tal com deia al meu blog (http://www.lacoctelera.com/birdio/post/2008/07/01/ooooorganizacion)
ens queixem però no ens possem les piles i tenim, per tant, el que tenim.

Ultimament es va a SAC en molts llocs. I ens guanyan per que portan aventatge.

TRanki ha dit...

JOer JOer JOer...

En el Blog den Birdio ja ho vam parlar.

Realment cal diferenciar, i de vegades no passa res per no escalar en un lloc si amb això es millora l'ecologia de un sector...

Ara bé...rapoinyaires? Quin rapinyaires? els que es carreguen els molins de vent o els caçadors? Els que hi són? i hi són?

Molte svegades awquets "estudis" i els mitjans de informació són meres maneres de justificar unes suvbencions o tenir callatrs alguns col.,lectius...el fet de no tenir TOTA la info ja sé que em fa sert una mica parcial per ignorància..i segurament no pensaria el mateix si elq ue es regulés fos anar en quad, o c´çar..però crce que la nostra activiatt apart de ser molt menys nociva, no afecta a molts dels indrets on s'esta prohibint...

BUF...l'INTRAMÖN..quin grapat de bones vies..llàstima.

Sort que aquest hivern vam tatxar Bellavista..la cova ja no hi he estat a temps...

Estan flipant... a aquest ritme serem delinqüents...

Anònim ha dit...

Realment excessiva la nova regulació, tenint en compte que per molts d'aquests sectors ja hi havien restriccions.

No calia ser tan taxatiu a l'hora de prohibir l'escalada durant tot l'any, sinó que establint restriccions temporals s'aconseguia un bon equilibri ambiental.

Malauradament les coses estan així i suposo que les haurem d'acceptar per molt de mal que ens faci, bàsicament per que som un col·lectiu dispers sense representació ni tan sols un mínim d'organització independent a la federació.

Totalment d'acord amb la primer opinió.

SEVIDE ha dit...

Estem ben fotuts!! Poca cosa que hi ha per Girona i en prohibeixen sectors sencers. Pel que jo sé, a part dels rapinyaires hi ha altres interessos (Beuda, per exemple, on el propietari dels terrenys ja s'havia queixat, igual que el de Bellavista).
Total, cardats com sempre....

Piju ha dit...

Bones,

Si abans estava regulat i ara prohibit, vol dir que la limitació en època de nidificació no ha funcionat, no?, s’han mort els ocells?...llavors ho entendria.

O si que funcionava i per justificar el sou s’inventen noves normes?

La FEEC hauria d’explicar-se mes i informar mes de la seva gestió, que paguem una pasta perquè ens defensin. Llegint l’article que van penjar a la web, semblava que fins i tot ho havien fet molt be.

Avui un diari comarcal informa de les regulacions a Montserrat.... el tema està al caure.

Pietro ha dit...

Proposo passar olímpicament de les prohibicions (de les absolutes i sense dates vull dir) i anar a escalar igualment. Si ens pillen i ens demanen el dni ens hi neguem i ja està. Creieu que hi hauria algun problema? No crec pas que portessin els mossos a detenir-nos! De fet, a mi ja m'ha passat això anant amb btt per alguna pista incomprensiblement prohibida. Encara diria més,...podriem organitzar les properes trobades blogger en aquests llocs!
Mira que jo sóc un tio tranquil i moderat però aquest tema ja fa molta pudor. Lo de Beuda és escandalós!

Anònim ha dit...

Crido a la desobediencia civil tothom a escalar als sectors prohibits!!!!

Soc un dels equipadors-terroristes de la zona i la guerra ja fa un temps que ha començat, el enemic es fort i poderos (consorci alta garrotxa,parc natural volcans, propietaris i feec)que amb les seves ments perverses i desviades han traçat un pla d'extincio dels escaladors a tota la garrotxa.
Tot comença amb una reunio sostinguda fa uns 6 o 7 anys entre consorci, escaladors i biolegs de la UdG que anaven a fer un estudi sobre els rapinyaires, durant el transcurs de la reunio vaig expressar el meu rebuig total i incondicional a les prohibicions pero ja em va quedar clar que l'opinio dels escaladors se la passen pel c**, d'aqui van sortir ja les primeres restriccions i prohibicions....i ara aixo.

Arribats a aquest punt d'intolerancia i ignorancia tan sols us puc animar a passar totalment d'aquesta gent com estem fent part d'escaladors de la Garrotxa, de moment i per començar informo al personal de la apertura de nous sectors a l'alta garrotxa, a on?? els tindreu que trobar!!! sembla divertit i tot...a part de realitzar alguna altre accio que no us puc dir per preservar la nostra seguretat(som delinquents) i de les accions que esdevindran a partir d'aquest moment.

Per cert, a la cantera de guixos de Beuda si que li acabem de donar un nou permis per dinamitar encara mes!!! la muntanya, aixo no molesta als ocells, quines coses oi!!
I la carretera nova que estan fent a Lliurona,tampoc molesta.
I els tunels que proliferan per tota la comarca,tampoc.
I que us dire de la creacio de nous poligons industrials...
I del cultiu transgenic a tota la Vall d'en Bas...
La llista es molt llarga i com sempre el culpable es al debil.

Aquesta comarca apesta a especuladors.

Per tot aixo i mes: DESOBEDIENCIA TOTAL.
Bandolers de la Garrotxa.

Anònim ha dit...

no he anat mai a aquests llocs però, per se suposa que les tarteres que dinamiten no són d'espai natural protegit, els túnels no són enmig de les parets on els rapinyaires poden nidificar. No es pot anar criticant tot el que es fa per què pertorba el medi ambient i quan ens toca a la nostra activitat posar el crit al cel. Simplement no és just i és hipòcrita.

Si no he llegit malament pels enllaços que ha posat el PGB les restriccions s'ha fet amb el vist i plau de la FEEC. Suposo que com a entitat que és, contra més practicants tingui molt millor, no entenc que s'especuli en certs temes.

Doncs re més, ací deixo la meva modesta opinió.

Pekas ha dit...

:-(((((((((((

Pues creo que al final... me pongo al lado de Pietro y anónimo bandolero de la Garrotxa... a escalar... a escalar.. y a escalar... ( excepto en los lugares y situaciones que son evidentes que podemos molestar a algún tipo de ave.. )

Hay tanta y tanta hipocresia... ( federación incluida.. ) que da asco ...

Anònim ha dit...

Doncs poso una bona notícia per l'anónimo d'abans:

Aquest dissabte vaig anar a Sadernes i vaig poder comprovar que algú havia desxapat, concretamente havia tret les dues primeres xapas de la via, de tot el sector iniciació (menys 1 via de V) i tambè s'havian carregat les vies de castell s'espasa de baix, l'escorpi i les de la seva dreta... no sé qui, ni perquè ho ha fet, però ara a Sadernes el principiants em sembla que ni s'hi acostaran.

Salut!!

P.D.: s'ha de dir que tot i això hi havia valents que estaven escalant al sector iniciació :p

Anònim ha dit...

hem sembla molt bé que hagin desmuntat els sectors de castell s'espasa i iniciació, no hauriem de continuar amb la resta...? d'aquesta manera poder algú mouria el cul per oposar-se a les prohibicions.

Jesuset ha dit...

Ahir tarda vam treure el nas per Sadernes, i quina és la nostra sorpresa al trobar sectors desxapats i a penes escaladors. ¿què està passant? Parlem amb una parella d'escaladors, que tampoc saben gaire més que nosaltres; però el que si saben és que han prohibit escalar en determinats sectors, però tampoc entenen el kotiu de "desxapar" vies de 4rt, Vè i VIè grau dels sectors iniciació i castell s'espasa (abaix).

Després de llegir tots els comentaris si crce que es poden fer "cosetes" que no costen gaire i piquen la cresta. M'explico: no diuen que havien contabilitzat els guardes una mitjana de 3000 practicants de l'escalada? Doncs si realment no hi estem d'acord, escrits de queixa al vèrtex i a la feec, pq. el que si trobo indignant és la NO informació al respecte. Quina barra que tenen al publicar NOMÉS una llista de sectors permesos i prohibits!!! Jo els vull demanar, com afederat que soc:
- Quin va ser l'ordre del dia de la reunió
- Qui ens va representar
- Quins arguments (i em refereixo als informes tècnics de que s'omplen la boca) van posar sobre la taula
- Sota quin concepte algú (agent rural) pot confiscar res a ningú. Amb tots els meus respectes, a mi em dieun que em confisquen la corda, les cintes i la tindriem grossa.
- Multa de 100€? Qui regula aquest import? Podem nosaltres posar-los multes per incompetència i desinformació?
- La FEEC considera que les cuatre linies amb que fa ressó de la noticia ja ha complert?? nois de la FEEC què vau dir? Què vau fer? Necessiteu ajuda? Que va, amb aquell escrit que teniu penjat a la web feu molta ràbia.
- Sobre la desinformació, en altres països com França, més concienciats, amb més cultura de l'esport i la natura, amb més... quan estàs accedint a un espia natural regulat, sigui quin sigui, trobes plafons informtius amb un mínim d'informació del tipus d'espai (parc natural, espai d'interes natural ...). També acostumen a facilitar les normes d´ús bàsiques d'aquell espai (prohibit llençar escombraries, portar els gossos lligats, prohibida la pesca, estacionar els vehicles en les zones permeses, etc) així com un plànol/croqis de la zona, punts d'interes, pq. ja que és un Espai d'Interes Natural, a algú deu interessar, oi? Bé, doncs a Sadernes aquest tipus de senyalitzacions brillen per la seva absència.

- Com és que s'ha permés multar i prohibir abans que informar. Suposo que els agents rurals en el control d'accés de la pista devien fer aquest feina; però si hi passes fora d'aquests horaris, com pots obtenir aquesta informació???Ara, això si, multar i prohibir, per això cap problema! vinga home! a mi em sembla que el col.lectiu dels escaladors és un dels més concienciats amb els valors naturals, amb un gran respecte per l'entorn i la natura. I ara som delincuents????

... I moltes més coses els preguntaria també als del consorci de l'alta garrotxa.
- No s'ha plantejat prohibir el bany als gorgs de st aniol, degut a l'efecte contaminat que pugui tenir sobre l'ecosistema el fet que la gent s'hi banyi, s'hi pixi, i clar, amb aquest sol, qui més qui menys es posa cremes solars que vulguis o no van a petar a l'aigua.. Els multaran amb 100€?? Els confiscaran les cremes solars??

Au vinga!! A escriure tothom a la Vanguardia, el periodico, la vertex (que ja se que és de la feec, però encara tinc esperances...) Que som 3000 escaladors contabilitzats entre St Joan i l'11 de setembre i només de 9h a 17h !!

I que collons! A escalar! I molt! I fort!!

A.K.A. ha dit...

Sobre l'escalada a Beuda... bones notícies:

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/129525-condicionaran-el-cami-de-sant-aniol-daguja-per-fer-lo-mes-accessible.html