6.6.06

Dissabte Solius

Aquest cap de setmana hem trepat poc i hem fet força el gamba per Calella i Pals. Dissabte però, vem anar l'Alba i jo a Solius. Allà haviem quedat amb el Marc i l'Oriol que havien pujat expressament des de Terrassa per coneixer aquesta zona que tant ens agrada.

Allà, a l'Agulla Central, vem coincidir amb l'Aniol i un company seu de Girona.

A l'Agulla Central vem escalar:
  • Petit príncep (IV+) Encadenada i la deixo muntada. Primer contacte del Marc i l'Oriol amb la roca de la zona, el Sauló. L'Alba la prova en top-rope
  • President (IV) Oberta pel pare de l'Aniol, un dels Fills de Solius. L'alba l'encadena a la primera, després jo també encadeno, el Marc i l'Oriol la proven primer en top-rope i posteriorment l'encadenen de primers.
  • El rei de la marxa enrera (V+) Via nova a la dreta de la Petit Princep, de les dues que hi ha és la de més a la dreta. Equipada amb parabolts del 8. Reunió amb parabolts del 10. Surt a vista! Tots els altres la proven en top-rope.
  • Taladro (6b) En principi la volia provar en top-rope, ja que comparteix reunió amb El rei de la marxa enrera, però m'animo i li foto de primer a vista. Caic just abans de xapar l'ultim parabolt. L'acabo muntant. L'Alba i el Marc la proven en top-rope.
Després, a l'Agulla de Dalt:
  • Entranyable Roser (IV) Els hi recomano al Marc i a l'Oriol que la monten de primers els dos. Via fàcil tècnicament, però amb un pati espectacular.
  • Xemeneia (IV) La provo fins a la meitat. M'entra cangueli i deixo un maillon. L'Alba i jo ens n'anem a la platja. El Marc l'acaba muntant de primer i recupera el maillon. Et dec una birra! ;D (s'ha de fer reunió a la via de l'esquerra: El somni del peix volador que volia ser escalador, ja que la "R" de la Xemeneia és un arbust sec amb una baga podrida)


Foto 1: L'agulla central
Foto 2: L'agulla de dalt amb la Xemeneia al mig

10 comentaris:

Marc ha dit...

Molt interessant el "Sauló"!! que adherent!!:O Totes les vies em van agradar molt aqui Solius..

Puntualitzar que a dalt de la xemeneia hi havia l'arbust sec amb un cordino semi-nou i la vaga podrida..vaig mig triangular amb els 2, però donava mal rollo igualment pq l'arbust es movia..:S

Almenys ara he après que quan provi d'obrir alguna via sempre portaré el 8 i algun cordino per si de cas passa algo com lo d'aket dia que no hi havia reunió i cal fer ràpel d'algun abre...
Apa, m'apunto lo de la birra,eh!:)
fins ben aviat i a estudiar molt ara!!jejej

Mohawk ha dit...

Et convertiràs en un local de la zona!!

I això, tu ves practicant amb reunions cutres per al juliol, je,je,je....:P

Vlady ha dit...

Oye, eso no es granito?
Si no lo es lo parece muchisimo.

Salu2

K. ha dit...

Sí, es granito o algo parecido...

Es algo arenoso y de color rosado/anaranjado pero yo diría que es granito.

Ese tipo de roca se denomina localmente "sauló" y es una lija como el granito...

Si pasa por aquí Gatsaule nos puede decir que roca es exactamente...

Anònim ha dit...

És granit, simplement una varietat.
I parlant de tipus de roca, algú sap quina és la de la Fuixarda? Tinc dos versions, o arenisca o granit de mala qualitat...

PGB ha dit...

La roca de la fuixarda és arenisca.

El sauló ve a ser una varietat més sorrenca (però molt compacte) del granit. Això si, molt adherent i raspa les mans i les cordes que dona gust!

-

El "sauló" viene a ser una variedad mas arenosa (pero muy compacta) del granito. Eso si, muy adherente y raspa las manos y las cuerdas que da gusto!

K. ha dit...

La Fuxi: yo voto por arenisca...

Gatsaule ha dit...

A veure, ja que m'esmenteu contestaré per alusions. La roca de la zona de solius és un Leucogranit de gra mitjà, és a dir, vulgarment una varietat de color més clar de granit.

La major part del massís de Cadiretes està format per aquest tipus de granit que, quan es descomposa, forma les típiques platges de sorra grollera que no s'enganxa a la pell, i és diferent del del Maresme.

La seva formació es deu a la pujada d'una bossa gran de magma prop de la superfície durants els moviments que van produir l'aixecament del Pirineu, fa cosa d'uns 50 a 60 milions d'anys. El magma es va refredar i va formar la roca granítica que, gràcies al pas del temps i a l'erosió ha anat aflorant a la superfície.

El sauló, en canvi, des del punt de vista geològic és la sorra que produeix el granit quan es descompon i és inescalable.

Però hi ha la possibilitat que al granit del massís de Cadiretes els locals en diguin sauló. Però si és roca és granit, una varietat més rosadet perquè té una part dels grans de mica negra substituits per plagioclassa.

Si cal algun altre aclariment ja ho sabeu.

Gatsaule ha dit...

I la roca de la Fuixarda és gres (o arenisca, són sinònims) del període Miocè, fa uns 10 milions d'anys.

Aquesta roca l'hi passa al revés que el granit, comença com un dipòsit de sorra que es va solidificant lentament per la cimentació dels grans, fins convertir-se en una roca sòlida.

Les sorres es van produir per l'erosió de la muntanya de Collserola, que fa 10 milions d'anys era bastant més alta.

Vlady ha dit...

Que hay:

Según me comentó una vez un geologo, la pared está compuesta por muchos minerales y la mezcla de estos hace que se les llame de una maera u otra.

A primnera vista parecía granito y me extrañó bastante ya que en raras ocasiones se ve aparecer granito pasado el sistema central.

Mucha gente confunde la arenisca con la caliza ya que en realidad la arenisca es algo así como calida de mala calidad baja en no ´se que mineral. La caliza es (según me ha dicho) lo del Naranjo, Fresnidiello y esos sitios. Hay muchos sitios (Como Patones y el Vellón) al que le llaman caliza y no lo es, es arenisca.

Salu2